Besök Salutorget i Helsingfors för sevärdheter, mat, souvenirer och historia.

Kommer till Helsingfors med färjan Viking Line eller Tallink Silja så kommer du att stiga i land nära salutorget i Helsingfors. Salutorget är ett litet torg i hjärtat av Helsingfors, där shoppingatan Esplanaden tar slut, precis invid havet.

Salutorget ligger vid havet

Salutorget ligger vid havet

Vad finns på salutorget i Helsingfors

Invid salutorget finns en av Finlands mer kända statyer / fontäner, nämligen ”Havis Amanda”. Runt denna samlas finländare vid studentfester eller då Finland vunnit stora ishockey-turneringar eller andra prestigefyllda sport-evenemang. Ser du orden ”Torille” på internet när någon nämnt Finland så syftar man ofta på att man skall ut till torget för att fira eftersom Finland nu blivit omnämnt, och det är ofta salutorget eller senatstorget man menar (”torille”, alternativt ”torilla tavataan” betyder ”till torget” eller ”vi träffas på torget”). Salutorget är även en av de populärare platserna för turister i Helsingfors.

Mat och souvenirer på Salustorget i Helsingfors

På salutstorget i Helsingfors finns även en massa små stånd där det säljs finsk mat och souvenirer. Mycket med inspiration från Lappland och hela Finland överlag.

Streetfood på salutorget i Helsingfors

Streetfood på salutorget i Helsingfors

Streetfood på salutorget i Helsingfors

Streetfood på salutorget i Helsingfors

Souvenirer på salutorget i Helsingfors

Souvenirer på salutorget i Helsingfors

Hotdog av ren på salutorget i helsingfors

Hotdog av ren på salutorget i Helsingfors

Salutorget i helsingfors

Salutorget i Helsingfors

Frukt och grönt på salutorget i helsingfors

Frukt och grönt på salutorget i Helsingfors

Mat på salutorget

Mat på salutorget

Souvenirer på Salutorget

Souvenirer på Salutorget

Sevärdheter runt Salutorget i Helsingfors

Från Salutorget tar du dig enkelt till Domkyrkan och senatstorget. Från Salutorget startar även färjorna som går ut till Sveaborg, som du faktiskt kan stiga på med en helt vanlig kollektivtrafik-biljett köpt från biljettluckan invid, via sms eller via telefon-appen. Uspenski-katedralen och Helsingfors domkyrka syns båda från Salutorget, och ligger på gångavstånd. Nära Salutorget finns även en hel del restauranger av den lite finare sorten.

Statyer på torget är Havis Amanda samt Kejsarinnans sten som uppfördes till minne av den ryska kejsarinnan Alexandras besök år 1835 tillsammans med tsar Nikolaj I (Wikipedia).

Byggnader vid Salutorget i Helsingfors: Gamla saluhallen finns vid Salutorget och är tillsammans med många av de andra byggnaderna runt omkring intressanta monument för den som är intresserad av arkitektur. Övriga byggnader som bör nämnas är presidentens slott, där den kända självständighetsbalen hålls varje 6’e december, Sveriges ambassad, högsta domstolens palats, Helsingfors stadshus, UPMs huvudkontor samt den vita omdiskuterade fyrkantiga klossen som Alvar Aalto ritat, som fungerar som Stora Ensos huvudkontor.

Besöker du Helsingfors sevärdheter så lönar det sig definitivt att ta en titt på Salutorget också. Hoppas du hittar ett bra hotell i Helsingfors och får en trevlig tid i staden!

Mer läsning och fler hotell i staden här.
  • Vi vill gärna höra vad du tycker, kommentera här!
  • Kommentera

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Booking.com

Hotell i Helsingfors:

Omena Hotel Helsingfors på Lönnrotsgatan

Omena Hotel Helsingfors på Lönnrotsgatan Klicka här för att boka hotellet!

Detta Omena-hotell ligger i centrala Helsingfors, mindre än 850 meter från Helsingfors centralstation och shoppingcentret Kamppi. Här erbjuds enkelt inredda rum med gratis Wi-Fi, platt-TV, kylskåp och mikrovågsugn. Rummen på Omena Hotel Helsinki Lönnrotinkatu har kaffe- och tekokare samt enkel inredning. Samtliga rum har även ett eget badrum och en sitthörna med bord. Varuautomater och […]

Scandic Simonkenttä

Scandic Simonkenttä Klicka här för att boka hotellet!

Scandic Simonkenttä ligger 200 meter från Helsingfors centralstation och 400 meter från shoppingområdet Esplanaden. Här får du gratis Wi-Fi och gratis tillgång till bastu och gym. Rummen på hotellet har luftkonditionering, trägolv och satellit-TV. På hotellet finns också en affär som är öppen 24 timmar, en terrass och gratis utlåning av cyklar och gångstavar. Lobbyrestaurangen […]

Fler hotell i staden här.

Välj stad att boka hotell i