Åbo är Finlands äldsta stad och landets sjätte största stad, så det finns rikligt med historia, kultur och evenemang att upptäckta i Åbo. I Åbo kan man välja att strosa runt i staden eller upptäcka någon av de mysiga utkanterna av staden eller runt Aura å som rinner genom Åbo. Soliga, lediga sommardagar eller kyliga vintervardagar – det finns alltid något att göra i Åbo!

Att göra i Åbo – de 5 bästa tipsen

runsala att göra i åbo

1. Njut av Runsala

Soliga sommardagar är ön Runsala absolut värd ett besök för den som vill njuta av naturen och ta det lilla lugna utan trafikbruset från stadskärnan. Runsala (Ruissalo på finska) är en ö som lätt nås med buss eller bil och passar perfekt för cykelutfärder eller promenader med picnic-pauser. Runsala är beläget nära Åbo hamn och kan också nås med båt.

 

shopping åbo att göra

2. Storstadsshopping

Om du hellre vill andas storstadsluft och kika på utbudet i Åbo centrum så kommer du inte att bli besviken. I Åbo hittar du riktigt bra shopping i en kombination av utländska kedjor och exklusiva småbutiker. I hjärtat av Åbo hittar du det största shoppingcentret Hansa, och på torget framför kan du fynda färska grönsaker och finska hantverk. Ta en paus i shoppingen på någon av de många caféerna och restaurangerna som finns i varje hörn.

 

Att göra i Åbo Ruisrock

3. Gå på festival

Åbo är en riktig festival-stad, så varför inte besöka staden i samband med en festival? Den största och mest populära festivalen är Ruisrock, som lockar folk från många håll med världsberömda stjärnor. Ruisrock ordnas i början av juli varje år. Andra populära festivaler i Åbo är Turku Jazz, Down by the Laituri och Uuden musiikin festivaali (UTM).

Att göra i Åbo

4. Upptäck Aura å och domkyrkan

Oberoende av årstid så är Aura å alltid lika vacker. Aura å delar upp staden i två delar, och på båda sidorna om kanalen finns sommartid ett stort utbud av barer och restauranger i gamla båtar som står vid kanalkanten. Ta en promenad längs med Aura å, stanna för en bit mat på någon restaurangbåt, och promenera vidare för att upptäcka den otroligt fina domkyrkan som också står precis intill ån.

Att göra i Åbo- mumindalen

5. Mumindalen

Alla barnfamiljer eller andra som vill upptäcka Tove Janssons sagovärld ska definitiv ta ett besök till Mumindalen. På Mumindalen kan du träffa de kända finska mumintrollen, leka och titta på mumin-teater. Mumindalen är ett populärt utflyktsmål för de minsta i familjen, men där hela familjen trivs! Mumindalen ligger i Nådendal, 16 km från Åbo.

 

Det var några tips på vad man kan göra i Åbo. Det finns aktiviteter för alla åldrar och smaker! Har du andra tips på vad du själv tycker om att göra i Åbo? Tipsa gärna!

Mer läsning och fler hotell i staden här.
  • Vi vill gärna höra vad du tycker, kommentera här!
  • Lämna ett svar

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hotell i Åbo:

Centro Hotel Turku

Centro Hotel Turku Klicka här för att boka hotellet!

På en lugn innergård, 3-minuters promenad från marknadstorget i Åbo, finns Centro Hotel Turku beläget. Det är ett hotell med individuellt inredda rum som erbjuder gratis Wi-Fi och en varierad frukostbuffé.

Forenom Kivilinna

Forenom Kivilinna Klicka här för att boka hotellet!

Forenom Kivilinna är ett väl utrustat lägenhetshotell 700 meter från Aura å i Åbo. Det centrala Åbo ligger en 15-minuters promenad bort.

Fler hotell i staden här.

Välj stad att boka hotell i