Borgå, som är Finlands näst äldsta stad, är vackert beläget invid Borgå å. Borgå är grundad på 1200-talet och har därför en hel del historia och kultur att upptäcka, men även för den som inte är intresserad av historia så finns det saker att göra i Borgå. Allra mest aktiviteter finns det under sommaren i Borgå, men det finns även saker att göra i Borgå under vinterhalvåret. Läs vidare för att få 5 tips på saker att göra i Borgå som du inte får missa!

1. Strosa runt i gamla stan

Sommartid flödar det av liv i gamla stan i Borgå. Små hantverksaffärer och mysiga caféer och restauranger samsas om de täta kullerstensgatorna i gamla stan. Även vintertid vid julen är gamla stan ett säkert kort för julklappsköp i annorlunda specialaffärer. På gatorna i gamla stan hittar du allt från inrednings- och hantverksföremål till smycken och mode. Gillar du sötsaker är ett tips att besöka godisfabrikens Brunbergs fabriksbutik, där du kan köpa choklad och finsk lakrits för en billig peng.

Gamla stan Borgå

Gamla stan kring julen. Bild från Flickr / VisitPorvoo

2. Besök domkyrkan

Domkyrkan är ett måste att besöka under resan till Borgå. Domkyrkan började byggas redan på medeltiden, 1200-talet, och färdigställdes år 1480. 2006 drabbades kyrkan av en brand, då hela yttertaket brann upp, men kyrkan är nu restaurerad i nästan ursprungligt skick tack vare att interiören klarade sig undan branden. Borgå domkyrka har en betydande roll i arkitekturen i staden, väl synlig på långväga håll.

 3. Titta på de vackra sjöbodarna

De röda, gamla sjöbodarna som står på rad längs med Borgå å är något som många känner igen och förknippar med Borgå. Sjöbodarna är gamla båthus som var nära att rivas i ett skede, men lyckligtvis fick de stå kvar och representera Borgå. Sjöbodarna har försökts lägga till på Unescos värlsarvslista för att skyddas eftersom de är en så viktig del i Borgås arkitektur.

Borgå sjöbodar

Borgå sjöbodar. Bild från Flickr / Janne Moren

4. Johan Ludvig Runebergs hem

Johan Ludvig Runeberg, Finlands nationalskald som bland annat skrivit Vårt Land, bodde 40 år av sitt liv på 1800-talet i Borgå tillsammans med sin familj. Hans hem finns kvar, välbevarat i ursprungligt skick, och är Finlands äldsta hemmuseum. Du kan bekanta dig med hur man levde på 1800-talet och hur det såg ut där Runeberg fick inspiration till sina verk.

Runebergs hem i gamla stan i Borgå

5. Båttur mellan Helsingfors och Borgå

Eftersom Borgå är en stad som ligger intill havet, så har båtliv blivit en viktig del av staden. Borgå stad ligger lite längre in längs med Borgå å, och därför behöver man resa med båt för att se havet i Borgå. Mellan Borgå och Helsingfors går dagligen små passagerarbåtar, som är en bra idé för den som vill se mera av Borgås vackra skärgård. Ett tips är exempelvis att ta båten från Helsingfors Salutorg till Borgå centrum, spendera en dag i Borgå, och sen åka tillbaka med båten på eftermiddagen. Exempelvis båtarna Runeberg, Royal Line och Saaristolinja trafikerar dagligen under sommarhalvåret.

Runeberg på väg mot Borgå.

Båten Runeberg på väg mot Borgå

Gamla stan, domkyrkan, sjöbodarna, Runebers hem och båtfärjorna – det är några saker som du kan göra i mysiga staden Borgå. Men det finns förstås mycket, mycket mera att göra som inte rymdes med på listan. Oberoende av om du reser till Borgå på vintern eller sommaren så kommer du antagligen hitta någonting som faller dig i smaken!

Mer läsning och fler hotell i staden här.
  • Vi vill gärna höra vad du tycker, kommentera här!
  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hotell i Borgå:

Hommanäs Gård Villas

Hommanäs Gård Villas Klicka här för att boka hotellet!

Seikkailulaakso

Seikkailulaakso Klicka här för att boka hotellet!

Seikkailulaakso har ett fridfullt läge i Borgås skärgård. Här erbjuds rum med pentry, sitthörna och TV. Wi-Fi är gratis i allmänna utrymmen. Borgås centrum ligger 15 minuters bilresa bort. Alla rum på Seikkailulaakso har eget badrum med dusch och hårtork. Ett matbord finns också i varje rum. Kanoter kan hyras på boendet, och personalen kan […]

Fler hotell i staden här.

Välj stad att boka hotell i