Esbo är staden som ligger intill Helsingfors, och är den näststörsta staden i Finland. I Esbo, som på finska kallas Espoo, bor ungefär 260,000 människor, av vilka 9% är svenskspråkiga. I början av 1900-talet var majoriteten av invånarna i Esbo svenskspråkiga, och ännu idag hör man mycket svenska i Esbo.

Trots sin stora folkmängd är Esbo en stad med litet centrum, då de flesta bor på landet runt om staden. Men trots det finns det mycket att göra i Esbo – här finns evenemang, sevärdheter och vacker natur att upptäcka. Men vad lönar det sig att göra när man väl är i Esbo – vad får man inte missa? Här kommer tips på topp 5 saker att göra i Esbo!

Att göra i Esbo – topp 5

Vad kan man göra i Esbo? Här kommer några tips som passar alla, oberoende av ålder eller intressen!

1. Upptäck skärgården i Esbo

Skärgården är en viktig del av Esbo, som har 58 kilometer strandlinje och 165 öar. Har du en ledig sommardag i Esbo är därför en båttur ut till havs eller en dag på stranden något av det bästa du kan göra för att se Esbo från sin bästa sida. Längs med Esbos strandlinje går en vacker strandpromenad som man kan cykla eller promenera på samtidigt som man njuter av havsluften. I Esbo finns också ett antal sandstränder och badplatser värda att besöka. Eller varför inte hyr kajaker för en dag, eller ta en båttur ut till havs med någon av de kommunala färjorna? I Esbo skärgård är allt möjligt!

esbo skärgård

Esbo skärgård är en viktig del av staden.

2. Upplev kultur-Esbo med festivaler och konstutställningar

I Esbo finns mycket kultur och konst att upptäcka för den intresserade. På EMMA, museet för modern konst, kan du bekanta dig med både internationella och nationella moderna konstutställningar. EMMA är ett av de största museerna i Finland. Ett tips är även att pricka in din Esbo-vistelse med en av alla de festivaler som går av stapeln – AprilJazz, KuoroEspoo, PianoEspoo, Orgelnatt och Aria samt RotFest för att nämna några.

att göra i esbo

I Esbo finns det alltid något att göra för den kulturintresserade.

3. Friluftsliv i Noux nationalpark

Att spendera en dag på Noux nationalpark är ett säkert kort för den som gillar friluft och uteliv. I nationalparken kan du upptäcka Esbos vackra natur, som i denna stillsamma nationalpark är något alldeles extra. Endast en kort bilfärd från centrala Helsingfors, och du hittar orörd natur och fina vandringsleder som bara väntar på att bli upptäckta. Här kan du vandra, cykla, rida, klättra, plocka svamp och bär eller bara njuta av den fina naturen. På Noux kan du välja mellan kortare dagssträckor eller en längre sträcka på 30 km. En dagsutflykt till Noux passar perfekt även för barnfamiljer.

noux nationalpark att göra i esbo

Noux nationalpark erbjuder orörd natur och ödemark för den som gillar friluftsliv. Bildrättigheter:www.luontoon.fi

4. Lekparker i Esbo – barnfamiljernas paradis

I Esbo finns många lekparker som barnen gillar. På topp 3 hamnar vattenparken Serena, och inomhuslekparkerna Huimala och HopLop. På Serena finns vintertid även slalombackar i riktigt bra skick att kombinera nöjet med! För barn med för mycket energi är Huimala och HopLop säkra kort som barnens paradis. Det enda problemet är antagligen att du har svårt att få hem barnen igen därifrån.

serena vattenpark att göra i esbo

Serena vattenpark kan kombineras med en dag i skidbacken och övernattning på hotell.

5. Shopping

Sist men inte minst nappar shopping plats 5 på listan. Eftersom Esbo är en stad med många invånare så är de rätt så naturligt att här också finns bra shopping. I centrum av staden finns nybyggda shoppingcentret Entresse, och i Alberga i Esbo finns även rätt så nybyggda Sello, som är ett av Finlands största och bästa köpcentrum. Här kan du bekvämt strosa runt mellan affär till affär, och ibland pausa på någon skönhetssalong eller restaurang.

att göra i esbo

På köpcentrumet Sello är det enkelt att spendera en dag!

Det var några tips på vad man kan göra i Esbo, oberoende av om du gillar kultur eller friluftsliv eller reser ensam eller med barn. I Esbo finns det något för alla! Har du själv flera tips på vad man kan göra i Esbo som inte fick plats på listan? Tipsa gärna!

 

 

Mer läsning och fler hotell i staden här.
  • Vi vill gärna höra vad du tycker, kommentera här!
  • Lämna ett svar

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hotell i Esbo:

Forenom Aallonhuippu

Forenom Aallonhuippu Klicka här för att boka hotellet!

Forenom Aallonhuippu har rum för självhushåll och ligger bara 5 minuters promenad från Esboviken och en liten strand. Här erbjuds modern inredning och ett enkelt, nyckellöst entrésystem. På boendet finns även ett gemensamt kök och gratis Wi-Fi i alla utrymmen. Rummen har ett matbord och sittmöbler. Andra bekvämligheter är kylskåp, mikrovågsugn, brödrost och vattenkokare. Alla […]

Forenom Apartments Espoo

Forenom Apartments Espoo Klicka här för att boka hotellet!

Dessa rymliga lägenheter ligger på olika platser i Esbo, nära Helsingfors. Alla lägenheter har kök och kabel-TV. I rumspriset ingår Wi-Fi, sänglinne och handdukar. Forenoms lägenheter i Esbo har kaklat badrum med dusch. Alla kök har mikrovågsugn, kylskåp och vattenkokare. Esbos museum för modern konst, den medeltida domkyrkan samt populära köpcentra som Sello och Iso […]

Fler hotell i staden här.

Välj stad att boka hotell i