Helsingfors-Vanda flygfält är Finlands största flygfält som finns i Vanda, ungefär 20 km utanför huvudstaden Helsingfors. Helsingfors-Vanda flygfält kallas i folkmun ofta för Helsingfors flygfält, och förkortas med bokstäverna HEL. Helsingfors-Vanda flygfält är en aktiv och modern flygplats med hög kvalitetskontroll och god service. De flesta finländare åker från just Helsingfors-Vanda flygfält, och många resenärer, både finländare och utlänningar, mellanlandar på flygfältet dagligen. På Helsingfors-Vanda flygfält är det alltid full aktivitet!

Till sidan om hotell på Helsingfors-Vanda flygfält!

Helsingfors-Vanda flygfält

Helsingfors-Vanda flygfält. Bildrättigheter: Flickr/Valentin Hintikka

Tror du att du vet allt om Finland största flygplats, Helsingfors-Vanda flygfält? Ifall du tror det kan du läsa vidare, för att kanske hitta några fakta om flygfältet som du inte visste tidigare! 

10 fakta du kanske inte visste om Helsingfors-Vanda flygfält

 1. Helsingfors-Vanda flygfält drivs av det statliga bolaget Finavia.
 2. Helsingfors-Vanda flygfält invigdes 1952, lagom till OS, och ersatte samtidigt den gamla Malms flygplats.
 3. Helsingfors-Vanda flygfält är en av de bäst fungerade flygfältet i hela världen, men minst förseningar och inställda flyg, även om vintervädret inte alltid är det bästa möjliga för en flygplats. Finländarna är experter på att skotta snö och hålla flygplanen körbara även under de allra kallaste vinternätterna.
 4. Helsingfors-Vanda flygfält har 3 landningsbanor, varav den längsta är 3400 meter lång.
 5. I medeltal landar omkring 40 000 passagerare och 220 flygplan varje dag på flygfältet.
 6. Helsingfors-Vanda flygfält är basen för Finnair, som är en av de mest använda flygbolagen mellan Europa och Asien, och därför mellanlandar många passagerare i Helsingfors.
 7. I början av 2000-talet ökade Asien-trafiken från Helsingfors kraftigt, varför Finavia under åren 2006-2009 byggde ut Helsingfors-Vanda flygfält. Bland annat ökade man de stora flygbryggorna från 5 till 8 stycken.
 8. Det är mycket lätt att hitta på Helsingfors-Vanda flygfält eftersom det bara finns två terminaler; T1 och T2. Terminal 1, som tidigare använder för inrikestrafik, används nu av Star Alliances flygbolag (SAS, Blue1, Lufthansa) plus airBaltic, och de resterande använder terminal 2.
 9. Helsingfors-Vanda flygfält är hemmaflygplats åt Finnair, Blue1 och Flybe Nordic.
 10. Helsingfors-Vanda flygfält har utsetts till världens bästa flygfält i sin storleksklass.

Helsingfors-Vanda flygfält har även ett rätt så bra utbud på restauranger, caféer och butiker som håller dig sysselsatt medan du väntar på din avgång. Boka hotell på Helsingfors-Vanda flygfält: Behöver du sova några timmar innan nästa avgång så kan du välja mellan hotell Hilton och hotel Glo, som båda finns på behagligt gångavstånd, bara några meter från terminalen. Eller så placerar du jackan under huvudet och lägger dig tillrätta på de bekväma bänkarna – för Helsingfors-Vanda flygfält har faktiskt enligt många beresta resenärer någon av de allra bekvämaste bänkarna i världen att sova på!

Mer läsning och fler hotell i staden här.
 • Vi vill gärna höra vad du tycker, kommentera här!
 • Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Booking.com

Hotell i Helsingfors:

Omena Hotel Helsingfors på Lönnrotsgatan

Omena Hotel Helsingfors på Lönnrotsgatan Klicka här för att boka hotellet!

Detta Omena-hotell ligger i centrala Helsingfors, mindre än 850 meter från Helsingfors centralstation och shoppingcentret Kamppi. Här erbjuds enkelt inredda rum med gratis Wi-Fi, platt-TV, kylskåp och mikrovågsugn. Rummen på Omena Hotel Helsinki Lönnrotinkatu har kaffe- och tekokare samt enkel inredning. Samtliga rum har även ett eget badrum och en sitthörna med bord. Varuautomater och […]

Scandic Simonkenttä

Scandic Simonkenttä Klicka här för att boka hotellet!

Scandic Simonkenttä ligger 200 meter från Helsingfors centralstation och 400 meter från shoppingområdet Esplanaden. Här får du gratis Wi-Fi och gratis tillgång till bastu och gym. Rummen på hotellet har luftkonditionering, trägolv och satellit-TV. På hotellet finns också en affär som är öppen 24 timmar, en terrass och gratis utlåning av cyklar och gångstavar. Lobbyrestaurangen […]

Fler hotell i staden här.

Välj stad att boka hotell i