Är du på väg till Helsingfors som turist, men inte känner till staden så bra? Du kanske vill se så mycket som möjligt av staden, men vill slippa turistfällorna och istället se det som man absolut inte får missa? I såfall har du hittat precis rätt, för här tipsar vi om Helsingfors topp 10 sevärdheter som du måste kolla in under besök till staden. I Helsingfors finns sevärdheter för alla åldrar och intressen!

Topp 10 sevärdheter i Helsingfors

1. Sveaborg

sevärdhet HelsingforsSveaborg (Suomenlinna) är en av världen största sjösättningar som består av fyra separata öar och idag är en populär sevärdhet i Helsingfors. De gamla kanonerna och ojämna landskapet längs med de fina promenadstråken vid havet avslöjar att krig utkämpats på Sveaborg. På Sveaborg bor idag 850 människor, och köerna till bostäderna är en halv livstid lång på grund av det speciella läget och den fina naturen. På Sveaborg kan man simma från klipporna, besöka museer och små presentaffärer och det är ett måste att äta på någon av de fina restaurangerna eller mysiga kaféerna. Du tar dig med färja från Salutorget till Sveaborg på cirka 15 minuter.

 

2. Helsingfors domkyrka

Helsingfors domkyrka (Helsingin tuomiokirkko) som är belägen på Senatstorget är en av Finlands mest kända signaturbyggnader. Domkyrkan syns på långt håll, och den vita byggnaden är mycket vacker mot en klarblå himmel. Kyrkan i nyklassisk stil färdigställdes 1852 med ritningar av C.L. Engel. Varje år besöks Helsingfors Domkyrka av ungefär 350 000 personer, vilket gör kyrkan till en av Helsingfors mest kända sevärdheter.sevärdhet Helsingfors

 

3. Georgsgatans simhall

sevärdhet helsingforsGeorgsgatans simhall (Yrjönkadun uimahalli) finns precis i centrum och Helsinfors första och äldsta offentliga simhall som invigdes 1928. I simhallen ordnas skilda simturer för kvinnor och herrar, eftersom man enligt tradition får simma naken, även om vissa föredrar badkläder. I simhallen finns bassäng, ångbastu, vanlig bastu, kafé och tillgång till massage. Simhallens interiör är mycket vacker i 1920-talets klassism.

 

4. Tempelplatsens kyrka

Tempelplatsens kyrka (Temppeliaukion kirkko) är en mycket populär sevärdhet i Helsingfors, med omkring 500 000 besökare per år, tack vare den speciella arkitekturen. Kyrkan är inbyggd i ett berg, och solljuset kommer in uppifrån. Tempelplatsens kyrka är också berömd för den fina akustiken, och används ofta också till konserter. Tempelplatsens kyrka är belägen i Tölö, bara ett stenkast från centrum. Kyrkan färdigställdes år 1969.

 

5. Rönnskär

Om du söker sevärdheter i Helsingfors på sommaren, så kan Rönnskär vara ett alternativ om du är sugen på sol och bad. Rönnskär (Pihlajasaari) är en ö utanför centrum och är ett populärt utflyktsmål för Helsingforsbor som vill ha lugn och ro varma sommardagar. På Rönnskär badar du från klipporna eller från en av sandstränderna, det finns också volleybollnät och picnicbord samt grillplats för den hungrige. På Rönnskär finns också en nudiststrand på norra sidan av ön och en restaurang mitt på ön. Du tar dig till Rönnskär med färja på cirka 10 minuter från café Carusel vid Eirastranden.

 

6. Högholmen

Högholmen (Korkeasaari) är en djurpark som är en populär sevärdhet i Helsingfors för barn. På Högholmens finns djuren uppdelade efter världsdelarna, och du hittar bland annat tigrar i Asien, sköldpaddor i Afrika, kängurur i Australien, apor i Sydamerika, björnar i Europa och myskoxar i Nordamerika. Högholmen är beläget på en ö strax utanför Helsingfors centrum.

 

7. Järnvägstorgets skridskobana

Om du besöker Helsingfors under vinterhalvåret, ska du absolut testa på skridskoåkning mitt i centrum. På Järnvägstorget (Rautatientori) finns en upplyst skridskobana där man kan åka med hyrda skridskor mitt i staden. En skridskolärare finns på plats vid behov. Om du fryser dig kan du värma dig i skridskobanans kafé med en varm kakao.

 

8. Brunnsparken

Brunnsparken (Kaivopuisto) är en populär park för motionärer i Helsingfors. Brunnsparken befinner sig nära havet, och är kantad av mysiga kaféer. På våren kan man strosa i Brunnsparken med en glass, titta på båtarna och känna sig som en i mängden bland Helsingforsborna.

 

9. Borgbacken

En annan barnfavorit bland sevärdheter i Helsingfors är Borgbacken (Linnanmäki), som är ett nöjesfält nära centrum dit du enkelt tar dig med kollektivtrafik. Det är gratis inträde till Borgbacken, men man betalar för åkbanden enligt åldern. På Borgbacken hittar du karuseller och berg- och- dalbanor som får det att kittla i magen, och när du är hungrig kan du äta på någon av restaurangerna. Borgbackens stolthet är nog den gamla träberg- och dalbanan som byggdes 1951 och fortfarande är i flitig användning.

 

10. Finlands Nationalopera

Nationaloperan (Suomen Kansallisooppera) är en sevärdhet i Helsingfors tack vare en bred repertoar och högklassiga föreställningar med både operor och baletter. Operan har en egen orkester med över 100 musikanter och en kör med 60 sångare, och på baletten dansar inte mindre än 90 dansare. Operan är lättillgänglig med kommunala färdmedel, precis intill Mannerheimvägen.

 

Nu är det bara att välja och vraka mellan alla sevärdheter i Helsingfors efter ditt eget intresse. Eller varför inte besöka dem alla? Tipsa gärna om det finns andra sevärdheter som man inte får missa när man besöker Helsingfors!

 

Mer läsning och fler hotell i staden här.
 • Vi vill gärna höra vad du tycker, kommentera här!
 • 5 svar till “Topp 10 sevärdheter i Helsingfors som du inte får missa”

  1. Alexander skriver:

   Vi kan väl visa mumintrollen på denna sida

  2. Riikka von Martens skriver:

   Hej!
   En stark naturupplevelse nästan mitt i Helsingfors:
   Skanslandet mittemot Sveaborg öppnades i maj
   http://www.utinaturen.fi/skanslandet
   Fantastisk, mångsidig natur, ryska fästningar från 1800- talet, vyer mot Sveaborg och Helsingfors centrum, bara 20 minuter från Salutorget.
   Rekommenderar!

  3. Sofia skriver:

   Det här är bra sida

  4. Jan Berglund skriver:

   Jag vill tipsa om 3 museer av toppklass: Amos Rex, Kiasma och Atheneum. Ytterligare ett: Didricksen.
   Nya Stadsbiblioteket ODE borde vara topp 1.
   Likaså Kampens kapell (träkapellet” bakom Amos Rex museet.
   Esbos nya stadsbibliotek är också en pärla.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Booking.com

Hotell i Helsingfors:

Scandic Park Helsinki

Scandic Park Helsinki Klicka här för att boka hotellet!

Scandic Continentals (Scandic Park Helsinki) 9-våningshotell ligger 10 minuters promenad från Helsingfors centrum och Olympiastadion. Här erbjuds traditionell nordisk mat och gratis Wi-Fi. Det finns även bastur samt en pool på översta våningen. De rymliga rummen på Scandic Continental Hotel har luftkonditionering, satellit-TV och badrum med golvvärme. Restaurant Lastu serverar typiska regionala rätter, såsom gravad […]

Apartment Hotel Aallonkoti

Apartment Hotel Aallonkoti Klicka här för att boka hotellet!

Apartment Hotel Aallonkoti med moderna och centralt belägna lägenheter öppnade i maj 2013. Boendet ligger endast 6 minuters promenad från Helsingfors centralstation. Samtliga lägenheter har gratis Wi-Fi och en möblerad terrass med utsikt över Finlandiaparken. Alla lägenheter på Apartment Hotel Aallonkoti är modernt inredda och utrustade med DVD-spelare, dockningsstation för iPod och spelkonsol. De har […]

Fler hotell i staden här.

Välj stad att boka hotell i