Mumindalen i Nådendal, eller Muminvärlden som den också kallas, är ett populärt utflyktsmål för barnfamiljer under sommarhalvåret. Många barnfamiljer reser till Mumindalen varje år – en rolig semesterpunkt som uppskattas av både barn och vuxna. I Mumindalen kan man träffa på Tove Janssons sagofigurer Mumin, Snorkfröken, Snusmumriken, Stinky, Mårran och Hattifnattarna – ja, alla de roliga och udda sagokaraktärer som tillsammans bildar Mumindalen. Till Mumindalen som ligger i Nådeldal, 16 km utanför Åbo, tar man sig enkelt med bil eller buss. Många svenskar väljer att ta färja från Stockholm till Åbo för att besöka Mumindalen, och får förutom de finlandssvensktalande Mumintrollen också beundra den fina Åboländska skärgården på vägen.

Men hur går ett besök på Mumindalen till? Vad kan man göra där och vad ska man tänka på? Här kommer ett hopplock med snabbfakta om Mumindalen, och du hittar också synpunkter från bloggare som besökt Mumindalen!

mumindalen i nådendal

Mumin och hans vänner hälsar dig välkommen till Mumindalen!

Snabbfakta om Mumindalen

 • Mumindalen i Nådendal är belägen på en ö som svalkar härligt under varma sommardagar. Du går runt på ön och hittar allt från Häxans hus och Muminpappas båt till det stora, blåa muminhuset med fem våningar.
 • På Mumindalen kan du träffa Muminfigurerna, titta på teaterföreställningar, lyssna på sagor berättade av Muminfigurerna, leka i labyrinter, klättra på lekplatser och mycket annat. Man kan pausa på någon restaurang eller svalka sig vid någon av de två simstränderna på ön.
 • Mumindalen är öppet varje dag mellan 7:e juni till 10:e augusti klockan 10-18. 11:e-24:e augusti är Mumindalen öppen klockan 12-18. Trollvinter 14 – 22.2.2015 håller Mumindalen öppen klockan 10-16.
 • Priset för att besöka Mumindalen är 26 € för barn och vuxna, vilket inkluderar både inträde och biljett till föreställningar på Teater Emma. För barn under 2 år är Mumindalen gratis.
 • Högsäsong för Mumindalen är i juli under semestrarna.
 • Mumindalen sägs passa allra bäst för barn i åldrarna 3-9 år.
 • Årligen besöks Mumindalen av omkring 220 000 besökare.
 • Det passar utmärkt att kombinera Mumindalen med hotellövernattning exempelvis på Nådendal spa-hotell eller på hotell i Åbo stad.

Mumindalen i Nådendal på bloggar

Den ärligaste recensionen av Mumindalen i Nådendal får man om man kollar vad som skrivits om stället på bloggar och sociala medier. Här kommer några bra citat om Mumindalen som vi hittade med att googla fram bloggar! Om du vill läsa mer kan du klicka dig in till bloggen via länken.

Bloggat om Mumindalen:

Det var lite häftigt att man fick gå ut på en lång brygga för att komma till lilla ön som var Muminvärlden. När vi kom dit var det inte alls mycket folk, vilket var jätte skönt. Oscar kunde springa omkring precis som han ville på de olika ställena. I Muminvärlden fanns även en liten badstrand där man kunde bada och leka vid. Men tyvärr var det alldeles för kallt igår och molnigt. Vi hade heller inte med oss några badkläder. Men åker man till Muminvärlden en dag när det är fint väder, så är det ju perfekt att passa på att bada!

Skrivet av Liniz’ på hennes blogg om resor, barn och livsstil.

Olika försäljningsställen fanns längs vägen men snart tjöt Isabell högt – ”Muminhuset”. Där utanför fick hälsa på och krama Muminpappa innan flickorna försvann in i huset (…) Muminvärlden var mycket trevligt anlagd, med gåvänliga gångar av trä genom den härliga gröna skogen och mitt därute satt ”Snusmumriken” utanför sitt tält och läste sagor på svenska (….) På några ställen fanns det viloplatser för besökarna. Här fanns hängmattor, vilkuddar och sagoläsande högtalare att lyssna till när man låg bland kuddarna. På vägen från snusmumriken gick vi även förbi häxan och hennes dotter. Dom lagade bl.a snorsoppa, som inte såg så aptitlig ut (…) Timmarna började bli många. Hela 5 timmar spenderade vi i Muminvärlden. Men det var värt varenda sekund för aldrig har vi sett sån glädje. Speciellt 5-åringen, Isabell, tog för sig, frågade, höll sig framme och njöt av varje ögonblick.

Skrivet av Anders på Lindstedsblogg.se.

mumindalen

Mumindalen har vi besökt i sommar och det visade sig vara ett riktigt passligt semestermål för vår familj. Barnen tyckte det var hur roligt som helst, och var inte alls rädda för figurerna som jag hade befarat. Minus för att det var för mycket folk. Plus för att figurerna pratade svenska och att teaterföreställningen också gick på svenska.

Skrivet av Sara på Sarasmammablogg.blogspot.fi.

På besök till Mumindalen som har sportlovs öppet, många muminfigurer var i farten och åkte pulka, lekte och hade roligt med barnen. Både vuxna och barn såg ut att vara lika förtjusta över Mumintrollena.

Skrivet av Karita på bloggen Karitaeskills.wordpress.com.

Oj, va barnen hade längtat efter att få krama om Mumin. Leah hade burit omkring på sin egna Muminnalle ända sen vi åkte. Givetvis visade hon sin egna muminnalle för Muminmamman(…) Sagostigen var en superrolig del av parken. Man skulle ta sig igenom olika delar, t.ex. labyrinten som ni ser här ovanför och så fick man läsa på skyltar hur man skulle ta sig vidare. Barnen tyckte det var jättespännande att se vad som skulle hända härnäst!(…) Och teaterföreställningar förstås! Fanns flera på svenska, vi lyssnade även på en sagostund på svenska. Det kändes bra att det var så mycket på svenska för barnen!

Skrivet av Bambi på Femme.se

mumindalen teater

På Mumindalen kan man titta på teaterföreställningar och lyssna på sagoberättelser.

Vid ingången fanns det program blad med karta över området. Janiina ville ha en egen och så fort hon fick den så vecklade hon ut den och så promenerade hon tittandes på den då och då precis som om hon följde kartan när hon gick(…)Lilla My verkade bli Sannas nya favorit, de passar bra ihop de här busfröna. Sanna ville knappt gå ifrån henne och följde efter Lilla My en bra stund(…)  Mumin-pappan hälsades i hand, han kramas ju inte. Och så klart fick Sannas favorit från förr Snorkfröken en stor kram hon med.

Skrivet av Familjen Sundström på sargitochmp.blogspot.fi.

Summa summarum är Mumindalen i Nådendal ett riktigt roligt semesteralternativ när man reser med barn. Speciellt barn som tidigare är bekanta med muminfigurerna uppskattar att få se allt och uppleva hela Mumindalen på riktigt. Ett besök till Mumindalen är antaglien uppskattat av både stora som små!

PS. Har du besökt Mumindalen i Nådendal? Vad tyckte du? Kommentera gärna!

Mer läsning och fler hotell i staden här.
 • Vi vill gärna höra vad du tycker, kommentera här!
 • Ett svar till “Mumindalen i Nådendal – Ett måste på ditt Åbobesök med barn”

  1. Annika Haglind skriver:

   Vill inte att Mumin flyttar till Karlstad

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hotell i Åbo:

Centro Hotel Turku

Centro Hotel Turku Klicka här för att boka hotellet!

På en lugn innergård, 3-minuters promenad från marknadstorget i Åbo, finns Centro Hotel Turku beläget. Det är ett hotell med individuellt inredda rum som erbjuder gratis Wi-Fi och en varierad frukostbuffé.

Forenom Kivilinna

Forenom Kivilinna Klicka här för att boka hotellet!

Forenom Kivilinna är ett väl utrustat lägenhetshotell 700 meter från Aura å i Åbo. Det centrala Åbo ligger en 15-minuters promenad bort.

Fler hotell i staden här.

Välj stad att boka hotell i