Bastubadande är en viktig del av den finska kulturen, och därför är det många turister som passar på att bada bastu när man reser till Finland. För det är ändå något speciellt att bada en äkta finsk bastu med exakt rätt luftfuktighet, temperatur och känsla. Enligt finsk tradition använder man ofta även björkkvast och olika oljor med doft till vattnet.

De allra bästa finska bastun hittar du ofta ute vid sommarstugorna, där finnarna badar på somrarna. Men även om du som turist besöker Helsingfors på en snabbvisit så finns det riktigt bra möjligheter att bada bastu. Här kommer några tips på ställen där du kan bada en riktigt äkta finsk bastu under ditt besök i Helsingfors!

Här kan du bada bastu i Helsingfors

Faktum är att du kommer att hitta finska bastun lite överallt när du rör dig i Helsingfors. På de allra flesta hotell, på gym och på simhallar finns det bastun, så det är inte speciellt svårt att hitta en bastu i staden. Men om du vill hitta en äkta finsk bastu som har det där lilla extra så ska du fortsätta läsa, för här kommer tips på några riktigt bra och mysiga finska bastun. Välj mellan gamla, finska bastun som tar dig bakåt i tiden, samt modernare alternativ med renoverade utrymmen.

Kaurila Sauna

Kaurila Sauna är en stuga som du kan hyra via förhandsbokning tillsammans med dina vänner. I centrala Helsingfors, närmare bestämt Mejlans, finns denna mysiga stuga som rymmer 15 personer. Här kan ni skapa en egen rolig kväll. Ta med snacks och dryck som kan ätas vid det stora bordet, och efteråt är bastun färdigt varm. Med anor från 1800-talet är denna bastu ett praktexempel på hur de bästa finska bastun ofta är de äldsta.

Bastu Helsingfors

Kotiharjun Sauna

Kotiharjun Sauna är en allmän bastu som du kan besöka utan förhandsbokning. Kotiharjun Sauna är Finlands enda kvarvarande kvartersbastu med traditionell vedkamin. Moderna utrymmen, men äkta finsk bastu. Från kassan kan du låna handuk och köpa förfriskningar, snack och björkkvast. Bastun finns i Berghäll och du tar dig enkelt hit med en spårvagn från centrum.

kotiharjun sauna bastu

Kulttuurisauna

Kulttuurisauna är en traditionell vedeldad bastu som hålls öppen året om i Hagnäs. Denna bastu passar bra för dig som upptäcker Helsingfors på egen hand eller i par. Till denna bastu tar man inte emot grupper på 3 personer eller flera, utan tanken är att man njuter i tysthet i bastun. Finns en bastu för herrar och en för damer. Handdukar kan lånas på plats. På vintern kan du kombinera bastubadandet med vinterbadande i en öppen vak.

Bastu i Helsingfors

Sauna Arla

Denna bastu från 1929 är en av de få allmänna vedeldade bastun i Helsingfors som fortfarande finns kvar. Det är även möjligt att beställa massage i samband med bastun, men det ska isåfall göras på förhand. Bastu Arla finns i Berghäll och är öppen onsdag – söndag klockan 14-20.

Bastu Arla Helsingfors

Sauna Hermanni

Sauna Hermanni är från 1953 och är en allmän bastu som inte behöver förhandsbokas. Bada bastu i lugn och ro i de restaurerade utrymmena och beställ vid behov snacks och drycker till badandet. Handukar kan också lånas på plats. Skilda bastun för herrar och damer. Bastuugnen är inte vedeldad utan har moderna Iki-Kiuas stenar. Det är möjligt att få massage i sambans med bastun, men det ska bokas på förhand.

bada bastu helsingfors

Rastila Bastun

På Rastila camping en bit utanför stan finns mysiga strandbastun man kan hyra om man vill kombinera bastubadandet med ett dopp i det blå. Dessa bastun är perfekt för familjer eller för kompissällskap. Det är även möjligt att beställa mat hit eller ha möten i konferensrummet. Till Rastila kommer du på ca 20 minuter med metro från centrum.

bastu rastila

Georgsgatans simhall

Känner du för en simhall hellre än enbart en bastu, så är Georgsgatans simhall i centrum av Helsingfors värt ett besök. Denna simhall från 1928 har otroligt vacker interiör och arkitektur. Förutom att bada bastu kan du även simma här naken mellan vissa tider under dagen, och därför har man ibland skilda tider för män och kvinnor. Simhallen blev framröstad till bästa City Break Experience år 2008.

georgsgatans simhall

Det var några tips på var du kan bada bastu när du är i Helsingfors, om du vill uppleva en äkta Finländsk bastu. Tipsa gärna om du har andra bra alternativ som platsar in på listan!

Mer läsning och fler hotell i staden här.
  • Vi vill gärna höra vad du tycker, kommentera här!
  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Booking.com

Hotell i Helsingfors:

Hostel Domus Academica

Hostel Domus Academica Klicka här för att boka hotellet!

Hostel Academica är ett hotell där du verkligen känner dig som hemma, mitt i de centrala delarna av Helsingfors. På somrarna fylls Hostel Domus Academicas 326 rymliga och ljusa rum av både backpackers som kongressresenärer. Flera av rummen totalrenoverades under sommaren 2011. Samtliga renoverade rum har inretts med härliga finländska möbler och textilier.

Original Sokos Hotel Helsinki

Original Sokos Hotel Helsinki Klicka här för att boka hotellet!

Original Sokos Hotel Helsinki ligger alldeles runt hörnet från shoppinggatan Alexandersgatan och erbjuder franskinspirerad mat, en bastu och rymliga rum med gratis Wi-Fi. Till Helsingfors centralstation är det 400 meter. Alla rum på Original Sokos Hotel Helsinki har en platt-TV, luftkonditionering och trägolv. Vissa rum har en egen bastu. Varje dag serveras en generös frukostbuffé […]

Fler hotell i staden här.

Välj stad att boka hotell i