Bastubadande är en viktig del av den finska kulturen, och därför är det många turister som passar på att bada bastu när man reser till Finland. För det är ändå något speciellt att bada en äkta finsk bastu med exakt rätt luftfuktighet, temperatur och känsla. Enligt finsk tradition använder man ofta även björkkvast och olika oljor med doft till vattnet.

De allra bästa finska bastun hittar du ofta ute vid sommarstugorna, där finnarna badar på somrarna. Men även om du som turist besöker Helsingfors på en snabbvisit så finns det riktigt bra möjligheter att bada bastu. Här kommer några tips på ställen där du kan bada en riktigt äkta finsk bastu under ditt besök i Helsingfors!

Här kan du bada bastu i Helsingfors

Faktum är att du kommer att hitta finska bastun lite överallt när du rör dig i Helsingfors. På de allra flesta hotell, på gym och på simhallar finns det bastun, så det är inte speciellt svårt att hitta en bastu i staden. Men om du vill hitta en äkta finsk bastu som har det där lilla extra så ska du fortsätta läsa, för här kommer tips på några riktigt bra och mysiga finska bastun. Välj mellan gamla, finska bastun som tar dig bakåt i tiden, samt modernare alternativ med renoverade utrymmen.

Kaurila Sauna

Kaurila Sauna är en stuga som du kan hyra via förhandsbokning tillsammans med dina vänner. I centrala Helsingfors, närmare bestämt Mejlans, finns denna mysiga stuga som rymmer 15 personer. Här kan ni skapa en egen rolig kväll. Ta med snacks och dryck som kan ätas vid det stora bordet, och efteråt är bastun färdigt varm. Med anor från 1800-talet är denna bastu ett praktexempel på hur de bästa finska bastun ofta är de äldsta.

Bastu Helsingfors

Kotiharjun Sauna

Kotiharjun Sauna är en allmän bastu som du kan besöka utan förhandsbokning. Kotiharjun Sauna är Finlands enda kvarvarande kvartersbastu med traditionell vedkamin. Moderna utrymmen, men äkta finsk bastu. Från kassan kan du låna handuk och köpa förfriskningar, snack och björkkvast. Bastun finns i Berghäll och du tar dig enkelt hit med en spårvagn från centrum.

kotiharjun sauna bastu

Kulttuurisauna

Kulttuurisauna är en traditionell vedeldad bastu som hålls öppen året om i Hagnäs. Denna bastu passar bra för dig som upptäcker Helsingfors på egen hand eller i par. Till denna bastu tar man inte emot grupper på 3 personer eller flera, utan tanken är att man njuter i tysthet i bastun. Finns en bastu för herrar och en för damer. Handdukar kan lånas på plats. På vintern kan du kombinera bastubadandet med vinterbadande i en öppen vak.

Bastu i Helsingfors

Sauna Arla

Denna bastu från 1929 är en av de få allmänna vedeldade bastun i Helsingfors som fortfarande finns kvar. Det är även möjligt att beställa massage i samband med bastun, men det ska isåfall göras på förhand. Bastu Arla finns i Berghäll och är öppen onsdag – söndag klockan 14-20.

Bastu Arla Helsingfors

Sauna Hermanni

Sauna Hermanni är från 1953 och är en allmän bastu som inte behöver förhandsbokas. Bada bastu i lugn och ro i de restaurerade utrymmena och beställ vid behov snacks och drycker till badandet. Handukar kan också lånas på plats. Skilda bastun för herrar och damer. Bastuugnen är inte vedeldad utan har moderna Iki-Kiuas stenar. Det är möjligt att få massage i sambans med bastun, men det ska bokas på förhand.

bada bastu helsingfors

Rastila Bastun

På Rastila camping en bit utanför stan finns mysiga strandbastun man kan hyra om man vill kombinera bastubadandet med ett dopp i det blå. Dessa bastun är perfekt för familjer eller för kompissällskap. Det är även möjligt att beställa mat hit eller ha möten i konferensrummet. Till Rastila kommer du på ca 20 minuter med metro från centrum.

bastu rastila

Georgsgatans simhall

Känner du för en simhall hellre än enbart en bastu, så är Georgsgatans simhall i centrum av Helsingfors värt ett besök. Denna simhall från 1928 har otroligt vacker interiör och arkitektur. Förutom att bada bastu kan du även simma här naken mellan vissa tider under dagen, och därför har man ibland skilda tider för män och kvinnor. Simhallen blev framröstad till bästa City Break Experience år 2008.

georgsgatans simhall

Det var några tips på var du kan bada bastu när du är i Helsingfors, om du vill uppleva en äkta Finländsk bastu. Tipsa gärna om du har andra bra alternativ som platsar in på listan!

Mer läsning och fler hotell i staden här.
  • Vi vill gärna höra vad du tycker, kommentera här!
  • Lämna ett svar

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Booking.com

Hotell i Helsingfors:

Radisson Blu Royal Hotel, Helsinki

Radisson Blu Royal Hotel, Helsinki Klicka här för att boka hotellet!

Radisson Blu Royal Hotel, Helsinki ligger mittemot shoppingcentret Kampen i centrala Helsingfors. Det ligger också 100 meter från tunnelbanestationen Kampen. På hotellet får man gratis tillgång till bastu. Rummen på hotellet har designmöbler, luftkonditionering, lyxiga sängar och badrum i marmor. Vissa rum har platt-tv och en nespressomaskin. Vissa av rummen har designats av en av […]

Hilton Helsinki Strand

Hilton Helsinki Strand Klicka här för att boka hotellet!

Hilton Helsinki Strand hotell ligger i området Hagnäs, bara 5 minuters tunnelbaneresa från centrala Helsingfors. Hotellet erbjuder en elegant relaxavdelning på taket med bastu, pool och gym. Alla rum på hotellet har luftkonditionering, platt-TV och stora fönster som antingen vetter mot Östersjön, innergården eller staden. Alla rum har även skrivbord och minibar. Bridges Restaurant erbjuder […]

Fler hotell i staden här.

Välj stad att boka hotell i