Helsingfors är kanske inte känt som staden med den bästa shoppingen, men det finns ändå riktigt bra shopping om man bara letar på de rätta ställen. I centrum av Helsingfors finns bland annat de äkta finska affärerna blandat med utländska kedjor på Esplanaden och Alexandersgatan, och om man vill slippa att promenera från ställe till ställe under shoppingen så kan det vara smart att söka sig till ett shoppingcenter. Här kommer en liten guide till shopping i Helsingfors och vilka ställen som det lönar sig att besöka.

Shopping i Helsingfors

1. Esplanaden

Om man som turist besöker Helsingfors för shopping första gången, så behöver man absolut kolla in Esplanaden för att få en dos av de finska design- och klädaffärerna. På Esplanaden hittar du förutom dyra, fina hotell, kafér och restauranger finsk shopping av märken såsom Markimekko, Mumin, Minna Parikka och Finlayson. På Esplanaden hittar du dessutom de finare affärerna i staden som till exempel Louis Vuitton och Longchamp. Från Esplanaden hittar du också till Kämp Galleria, ett nytt mindre shoppingcenter med lite exklusivare utbud.

Shopping i Helsingfors Esplanaden

Esplanaden kantas av fina husfasader och en prunkande park på sommaren.

2. Alexandersgatan

Alexandersgatan som sträcker sig från domkyrkan till huvudgatan Mannerheimvägen är den mest kända gatan för shopping i Helsingfors. Här hittar du också några av de exklusivare butikerna, som exempelvis Guess, men också vanliga kedjor som H&M, Monkey, Zara, Din Sko, Dressman och Mango. På Alexandersgatan finns också det stora varuhuset Stockmann, där du hittar allt från kläder till heminredning. Stockmann är populärt shoppingställe speciellt för alla svenskspråkiga, eftersom biträden oftast kan svenska.

Shopping Helsingfors Alexandersgatan

Alexandersgatan är välbesökt speciellt innan julen då gatan pyntas med härlig julbelysning.

3. Forum & Kampen

De mest kända shoppingcentrumen i Helsingfors centrum är Forum, och strax bakom den nyare Kampen. I Forum hittar man alla de vanliga klädaffärerna- och kedjorna, exempelvis Stadium, Gina Tricot, JC, H&M och Cubus för att nämna några. I Kampen hittar du exempelvis VeroModa, Carlings och Mango. Högst upp i kampen finns några välkända skateaffärer. I Kampen finns dessutom en bowlingbana och en nattklubb.

Shopping Helsingfors Kampen

Förutom att Kampen är välbesökt tack vare shoppingen, så finns en stor bussterminal under shoppingcentret.

4. Östra Centrum

På fjärde plats inom shopping i Helsingfors kommer shoppingcentret Östra Centrum, som ligger en bit utanför centrum, men dit man tar sig enkelt med metro på cirka 15 minuter. Östra centrum sägs vara det största köpcentret i Norden, och håller som bäst på renoveras för att också bli det finaste. I Östra Centrum hittar du alla affärer du behöver.

shopping Helsingfors östra centrum

Östra centrum håller som bäst på renoveras på insidan.

 

5. Sello & Jumbo

På delad femteplats kommer de två andra shoppingcentren i Helsingforstrakten, nämligen Sello som ligger i Esbo och Jumbo som ligger i Vanda. Till Sello tar man sig enkelt med lokaltåg, och till Jumbo hoppar du på en buss för att ta dig fram. Dessa två köpcenter är relativt nybyggda med fräscha allmänna utrymmen och är bra alternativ om man vill slippa trängseln i centrum.

shopping Helsingfors Jumbo

Varuhuset Stockmann hittas också i Jumbo.

Förutom dessa tips finns förstås massvis av bra shopping i Helsingfors som inte nämndes här, men dessa topp fem lönar det sig att kolla in vare sig du vill ha en dos finsk kultur på Esplanaden, eller shoppa i de större klädkedjorna som hittas främst i köpcentren. Kommentera gärna om du har andra favoriter på shopping i Helsingfors som inte nämndes i inlägget!

Mer läsning och fler hotell i staden här.
  • Vi vill gärna höra vad du tycker, kommentera här!
  • Lämna ett svar

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Booking.com

Hotell i Helsingfors:

Hilton Helsinki Kalastajatorppa

Hilton Helsinki Kalastajatorppa Klicka här för att boka hotellet!

Hilton Helsinki Kalastajatorppa ligger i ett lugnt, grönt område, 10 minuters bilresa från centrala Helsingfors. Som gäst kan du träna på hotellets gym utan extra kostnad. Även bastu, pool, restaurang med à la carte-meny och privat strand erbjuds. De luftkonditionerade rummen på hotellet har LCD-TV, skrivbord och minibar. I många rum ingår även vardagsrumsdel. I […]

Cumulus Hakaniemi

Cumulus Hakaniemi Klicka här för att boka hotellet!

Hotell Helsingfors Cumulus Hakaniemi ligger i den livliga stadsdelen Hagnäs, mindre än 5 minuters tunnelbaneresa från Helsingfors centralstation. Hotellet erbjuder gratis fast internet på rummen och tillgång till bastu.

Fler hotell i staden här.

Välj stad att boka hotell i