I Helsingfors finns många sevärda museum, men eftersom det kan vara svårt att veta vilka det lönar sig att besöka när man som turist är i staden, tänkte vi tipsa om topp 5 museer i Helsingfors som du inte får missa. I Helsingfors hittar du säkert något museum som faller dig i smaken, eftersom det finns allt från konst- och designmuseum till sport-, djur-, och friluftsmuseum. Dessa museum i Helsingfors som vi tipsar om är lätta att ta sig till. Alla museum, förutom det sista på listan, är i centrum av Helsingfors och kan lätt kombineras med restaurangbesök eller shopping i staden.

Topp 5 museum i Helsingfors

1. Ateneum

Ateneum är ett känt konstumuseum i Helsingfors som befinner sig mitt emot järnvägstorget, vilket är mitt i centrum. Ateneum har riktigt fina målningar av några av Finlands mest kända konstnärer, som exempel Gallen-Kallela och hans mest kända verk, Kalevala, som är Finlands nationalepos. Ateneum har med jämna mellanrum utställning av någon utländsk konstnär.

museum Helsingfors

Ståtliga Ateneum sett från järnvägstorget.

2. Kiasma

Kiasma kallas också för det moderna muséet, och skiljer sig från de övriga museerna genom att handla om just det – modern konst. Läget mitt i centrum, mitt emot Kampen, gör Kiasma till ett välbesökt museum i Helsingfors. På Kiasma hittar du  den moderna vinklingen av konst, det vill säga allt du inte väntade dig var konst – allt från traditionella målningar till de mest konstfulla (konstiga?) utställningar.

museum Helsingfors

Kiasma, moderna museet i Helsingfors

3. Nationalmuseet

Nationalmuseet är ett traditionellt museum som beskriver Finlands historia från förhistorien till nutid. På Nationalmuseet hittar du historiska fynd och arkeologiska skatter som ger dig en intressant tidsresa bakåt i tiden. Nationalmuseet befinner sig också i centrum, bara ett stenkast och en spårvagshållplats från Kampen.

museum Helsingfors Nationalmuseet

Nationalmuseet med sin vackra fasad intill Mannerheimvägen.

4. Naturhistoriska museet

Naturhistoriska museet är ett intressant museum i Helsingfors för såväl vuxna som barn. Här hittar du allt från gamla fossiler och djurskelett till uppstoppade djur och djurutställningar från världens alla hörn. På museet kommer du antagligen att förvånas med att hitta djur som du inte visste att finns i Finland.

museum Helsingfors naturhistoriska museet

5. Fölisö friluftsmuseum

Om du vill slippa irra runt på museum mitt i Helsingfors centrum och söker något mera gemytligt ställe, så rekommenderas Fölisö friluftsmuseum. Fölisö är ett populärt friluftställe för Helsingforsare, och varför inte kombinera en promenad i fin miljö med ett musei-besök? Fölisö friluftsmuseum beskriver Finlands boendekultur och byggnader mellan 1700- och 1900-talet. På Fölisö friluftsmuseum finns sammanlagt 87 historiska byggnader.

fölisö museum

Fölisö friluftsmuseum

Om du tycker annorlunda än oss så får du gärna kommentera med dina favoriter för museum i Helsingfors!

Mer läsning och fler hotell i staden här.
  • Vi vill gärna höra vad du tycker, kommentera här!
  • Lämna ett svar

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Booking.com

Hotell i Helsingfors:

Hilton Helsinki Kalastajatorppa

Hilton Helsinki Kalastajatorppa Klicka här för att boka hotellet!

Hilton Helsinki Kalastajatorppa ligger i ett lugnt, grönt område, 10 minuters bilresa från centrala Helsingfors. Som gäst kan du träna på hotellets gym utan extra kostnad. Även bastu, pool, restaurang med à la carte-meny och privat strand erbjuds. De luftkonditionerade rummen på hotellet har LCD-TV, skrivbord och minibar. I många rum ingår även vardagsrumsdel. I […]

Cumulus Hakaniemi

Cumulus Hakaniemi Klicka här för att boka hotellet!

Hotell Helsingfors Cumulus Hakaniemi ligger i den livliga stadsdelen Hagnäs, mindre än 5 minuters tunnelbaneresa från Helsingfors centralstation. Hotellet erbjuder gratis fast internet på rummen och tillgång till bastu.

Fler hotell i staden här.

Välj stad att boka hotell i