Sevärdheter i Vasa finns det gott av. Här hittas vackra naturområden, spektakulära byggnadsverk och intressanta historiska platser. Dessa är några du med nöje kan beta av under ditt besök i den soliga staden:

Utanför Vasa finns kommunen Korsholm, dit även ön Replot hör. Tidigare var Repotborna tvungna att åka färja till och från fastlandet, men 1997 invigdes Replotbron. Med sina 1054 meter är bron Finlands längsta och en tur över bron är spännande för såväl den långväga gästen som den mer hemvana Vasabesökaren.

Strömsö måste även räknas som en av de sevärdheter i Vasa man inte vill missa. Här spelas det omättligt populära TV-programmet in, som bland annat gett upphov till ett eget uttryck som används flitigt på finska. Ibland ordnas guidade rundturer på området, men det går även att besöka området utöver dessa tidpunkter. Då kan du på egen hand flankera kring i Strömsös trädgård och kika på det du sett hantverkarna och programledarna göra på TV. Ifall vädret tillåter kan du också ta ett dopp vid den allmänna Strömsö simstrand.

Ett besök till Österbottens museum kommer att uppskattas av de flesta i sällskapet, inte endast av den historietörstande. Muséet är Österbottens landskapsmuseum och regionskonstmuseum. Det är också det museum där du finner historian över Vasa stad. Ett besök hit ger dig en tidsresa du sent kommer glömma. I anslutning till muséet finns även Terranova som är informationscentrum för världsnaturarvet Kvarken.

Den som brinner för historien ska heller inte missa ett besök till Gamla Vasas ruiner. År 1852 gick dåvarande Vasa ett grymt öde till möte när staden brann. De ruiner som blev kvar finns fortfarande bevarade. När staden byggdes upp igen flyttades den till dess nuvarande plats, 7 km från den gamla platsen där ruinerna står kvar. Ett besök dit blir ett trevligt utflyktsmål för hela sällskapet.

Om du vill ha en lite annorlunda historisk upplevelse finns Stundars, som är en av de sevärdheter i Vasa som verkligen rekommenderas. Stundars ligger i Korsholm, utanför Vasa, och är inte enbart ett museum, utan också ett levande kulturcentrum. På Stundars tycker man det är viktigt att barn också trivs på muséum och det kommer de att göra här.

Vill man pricka av en mer klassisk sevärdhet kan man ta sig en titt på Finlands frihetsstaty på Salutorget vid Hovrättsesplandens sida. Den avtäcktes 1938 med Finlands dåvarande president Kyösti Kallio och marskalk C.G. Mannerheim närvarande.

Strax utanför Vasa hittar man Söderfjärden som är en av de sevärdheter i Vasa som är verkligt intressanta. Här ligger Finlands vackraste meteoritkrater. På Meteroria Söderfjärden finns en utställning om den 520 miljoner år långa historia Söderfjärden har. Även ett välutrustat astronomiskt observatorium finns här, bland mycket annat.

Vasa skärgård

Vasa skärgård är kanske ändå stadens bästa sevärdhet? Läs mer om Vasa skärgård här!

Läs om ännu fler saker att göra i Vasa här!

Mer läsning och fler hotell i staden här.
  • Vi vill gärna höra vad du tycker, kommentera här!
  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hotell i Vasa:

Original Sokos Hotel Vaakuna i Vasa

Original Sokos Hotel Vaakuna i Vasa Klicka här för att boka hotellet!

Original Sokos Hotel Vaakuna Vaasa är ett hotell i centrala Vasa. Hotellet finns i köpcentret Rewell Center och erbjuder sina kunder flera olika restaurangalternativ och nattklubben Sky på nionde våningen med utsikt över Vasa stad.

Best Western Hotel Vallonia i Vasa

Best Western Hotel Vallonia i Vasa Klicka här för att boka hotellet!

Best Western Vallonia är ett hotell i Vasa som ligger 4 km från centrum, nära Botniahallen. Hotellet erbjuder gratis parkering, gratis Wi-Fi och ett biljardrum, och vissa av rummen har till och med egen bastu.

Fler hotell i staden här.

Välj stad att boka hotell i