Vasa präglas starkt av sin närhet till havet. För 500 år sedan låg det som idag är Vasa fortfarande under vatten. Tack vare den kraftiga, unika landhöjningen har Vasas skärgård tagits med på Unescos lista över världsarv.

vasa skärgård

I Vasa är du aldrig långt från vattnet, kommer du med egen båt till staden kan du förtöja den i Vasa gästhamn som är belägen på ön Vasklot, strax utanför centrum. Men även som turist utan båt kan du ta dig ut i Vasas vackra skärgård.

Kryssningar i Vasa skärgård

Företaget Kvarkenturer ordnar kryssningar i världsarvet från Replot. Du kan själv ge önskemål på hur din båttur i skärgården ska se ut, eller åka på en beställningsresa till exempelvis Valsöarna. Dessa båtutflykter sker med en täckt eller öppen utfärdsbåt. Företaget står även till förfogande med fisketurer i Vasa skärgård.

vasa skärgård solnedgång

Vasa skärgårdskryssning Ab tar dig med ut i skärgården med sina två båtar m/s Tiira och m/s Tuulia. Båtarna kan även bokas privat under årets isfria månader. Under sommaren trafikerar m/s Tiira tidstabellenligt i Vasas inre skärgård.

Berny Cruising Service med skärgårdskryssaren M/S Corina tar dig på kryssningar inomskärs, men kan även ta dig med på öppnare vatten ut i Vasa skärgård. Med på båten ryms 55 personer. Ombord finns en restaurang med A-rättigheter. M/S Corina hittas på Replot.

Vill du komma ännu närmare vattnet kan du åka på en paddlingstur i skärgården. Vasa kanotklubb tar dig på långfärdspaddling i kustområdet. De ordnar program oavsett om du är nybörjare eller längre hunnen.

Wasa segelförening, eller Seglis, hittar du vid gästhamnen på Vasklot. Det är en av Finlands äldsta föreningar, grundad 1878. Där kan du äta gott på den sommaröppna restaurangen Seglis eller åka på en utfärdssegling i Vasa skärgård.

Postjakten ordnar seglatser för grupper och allmänheten i 1600-talsstil. Fartyget tar 12 personer ombord och tar dig och ditt sällskap med på en resa i Kvarkens världsnaturarv. Ifall man önskar kan man även bli serverad mat i en 1600-talsanda. Den tjärdoftande båten Postjakten är en ny båt byggd enligt en ursprungsmodell från 1679. Båtens besättning är klädda i tidstypiska kläder för att skapa den rätta känslan.

Mer läsning och fler hotell i staden här.
 • Vi vill gärna höra vad du tycker, kommentera här!
 • 2 svar till “Vasa skärgård för turisten”

  1. Eija Bäckman skriver:

   Det hade varit bra med länkar till respektive företag/förening, så att man direkt kan läsa eller boka tex sin skärgårdskryssning.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hotell i Vasa:

Original Sokos Hotel Vaakuna i Vasa

Original Sokos Hotel Vaakuna i Vasa Klicka här för att boka hotellet!

Original Sokos Hotel Vaakuna Vaasa är ett hotell i centrala Vasa. Hotellet finns i köpcentret Rewell Center och erbjuder sina kunder flera olika restaurangalternativ och nattklubben Sky på nionde våningen med utsikt över Vasa stad.

Best Western Hotel Vallonia i Vasa

Best Western Hotel Vallonia i Vasa Klicka här för att boka hotellet!

Best Western Vallonia är ett hotell i Vasa som ligger 4 km från centrum, nära Botniahallen. Hotellet erbjuder gratis parkering, gratis Wi-Fi och ett biljardrum, och vissa av rummen har till och med egen bastu.

Fler hotell i staden här.

Välj stad att boka hotell i