Karleby (också kallad Kokkola) är en mellanstor stad på Finlands västkust som ständigt växer. Staden har ett invånarantal på 46 000 människor, och har ett rikt kulturliv och många motionsmöjligheter. I Karleby finns det alltid något att göra, oberoende av ålder eller intressen – det finns något för alla. Till näst kommer några konkreta tips på 5 saker du kan göra i Karleby.

Topp 5 sevärdheter i Karleby

Kultur, historia, roliga evenemang, båtliv eller nöje? Vad intresserar dig mest?

1. Besök och rundvandring i Neristan

Neristan i Karleby är en stor trähusstadsdel, som är en av de största och mest enhetliga som är bevarade i Finland. I Neristan får du en tidsresa århundraden bakåt mellan de pittoreska trähusen där du idag hittar små affärer och bostadshus. I Neristan hittar du bland annat engelsmännens båt från 1854 när de försökte erövra Karleby. Ett tips är att ta med dig en av stadens guider för en rundvandring i området för att få ut det mesta av besöket. Du kan också hämta en broschyr från Karleby Turism.

5 saker att göra i Karleby

Neristan. Bildrättigheter: countrysally.blogspot.com

2. En båttur till Tankar i den yttre skärgården

Längst ut i den yttre skärgården hittar du fyren Tankar på ön med samma namn. Till Tankar kan man resa med en taxibåt, som avgår nästan dagligen från Karleby. Tankar är en mysig liten fiskarby som ligger 15 km utanför Karleby. På Tankar hittar du gamla byggnader från 1800-talet, och får en inblick i hur det var att leva i en fiskarby på 1800- och 1900-talet. På Tankar finns en gästhamn, övernattningsmöjligheter samt ett litet café.

3. Karleby Veneziad

Om du tänkt besöka Karleby under sensommar – tidig höst, så är ett tips att kombinera besöket med Karleby Veneziad. Veneziad är när man i Karlebytrakten har villaavslutning med fyrverkerier, brasor och facklor. Ta en tur med bilen längs med sju broars skärgård och se Karleby i ett nytt perspektiv, med tusentals facklor som lyser upp natthimlen på alla sommarstugor och villor längs med vägen. I centrum av Karleby ordnar man på Karleby Venziad ett fullspäckat program med finländska artister och programnummer för hela familjen som avslutas i en stor fyrverkerishow.

Karleby Veneziad. Bildrättigheter: www.jukkolafood.fi

4. Sola och bada på fina sandstränder

Om du besöker Karleby under sommarhalvåret kanske du vill pricka in lite sol och bad under semestern? I såna fall är kusten norr om Karleby värd ett besök. Ta dig exempelvis till natursköna Lochteå (Lohtaja på finska) och upptäck Finlands längsta och vackraste sandstrand, som är 8 kilometer lång. Sandstranden är långgrund och passar bra för barnfamiljer. Blåsiga sommardagar är stranden perfekt för vind- och kitesurfing.

Lohteå. Bildrättigheter: www.panoramio.com

5. Shopping för alla smaker

Sist men inte minst tycker vi att shoppingutbudet i Karleby inte ska underskattas. I och med det nya köpcentret Chydenia i centrum så har affärerna ökat i antal, och nu kan du hitta de allra flesta butikskedjor i Karleby. Strosa runt i centrumaffärerna, och pausa på någon av restaurangerna och caféerna i staden. Mot Neristan-hållet hittar du flera butiker, många av dem mysiga specialbutiker, som absolut är värda ett besök.

5 saker att göra i Karleby

Här var alltså några saker som du inte ska missa när du besöker Karleby, men att-göra-listan för Karleby göras hur lång som helst. Det finns något för alla oberoende av vad man helst gör under semestern. Det finns museer, teaterföreställningar och sevärdheter oberoende årstid. Allra flest turister har Karleby under sommarmånaderna, medan staden är lite lugnare under vintern. Bara att välja tidpunkt för resan och ett trevlig hotell i Karleby – vi hoppas att du kommer att trivas!

Mer läsning och fler hotell i staden här.
  • Vi vill gärna höra vad du tycker, kommentera här!
  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hotell i Karleby:

Finlandia Hotel Seurahuone

Finlandia Hotel Seurahuone Klicka här för att boka hotellet!

Hotell Seurahuone är ett fint hotell med långa anor. Dess historia sträcker sig tillbaka enda till 1894. Hotellet har hela 6 stycken restauranger och är nära tågstationen i karleby. Parkeringen på hotellet är så klart gratis. Kokkolas ”gamla stan”, det vill säga neristan ligger även den rätt nära, endast 10 minuter från hotellet. Rummen op […]

Best Western Hotel Kokkola

Best Western Hotel Kokkola Klicka här för att boka hotellet!

Best Western Hotel Kokkola finns i centrala Karleby, 22 km från flygplatsen. Du kan boka bastu på hotellet, njuta av luftkonditionerade rum med minibar, eller surfa på hotellets gratis fasta internet. Parkering vid hotellet är gratis. Best Western Hotel Kokkolas klassiskt inredda rum har skrivbord och TV med kabelkanaler och pay-per-view. Drycker och snacks kan […]

Fler hotell i staden här.

Välj stad att boka hotell i