Mariehamn är en sommarstad som varje sommar har tusentals turister, många från Sverige. Eftersom Mariehamn är Ålands största stad och färjorna anländer hit, så är det också naturligt att Mariehamn har blivit något som kunde kallas Ålands centrum. Det betyder också att det finns mycket att göra i Mariehamn. Även om själva staden är liten så har du aldrig tråkigt i Mariehamn. Här kommer lite tips på vad du kan göra i Mariehamn!

Att göra i Mariehamn
Bildrättigheter: J Elliott på Flickr, under Creative Commons licens.

 

Tips på vad du kan göra i Mariehamn

 • Sol och bad. Det finns många superfina badstränder runt om på Åland, men även i Mariehamn. I Mariehamn hittar du Lilla Holmens badplats, Nabben, Gröna Uddens badstrand samt Espholm.
 • Cykla. Att cykla runt på Åland är mycket populärt och många har Mariehamn som sin startpunkt för cykelresan.
 • Festival. Varje år ordnas populära RockOff i mitten av juli i Mariehamn. Varför inte kombinera cykelsemestern med festival?
 • Golfa. Golf är en omtyckt sport på Åland, och i Mariehamn kan du golfa på Ålands Golfklubb, som är vackert beläget nära intill Kastelholms slott, te på en udde.
 • Fiska. Det går utmärkt att fiska på alla håll på Åland, inte bara i Mariehamn. På hösten nappar abborrarna och gäddorna, medan du på våren kan dra upp en och annan sik.
 • Segling och båtliv. Mariehamn är en skärgårdsstad och det kan man se i det stora antal båtar som dagligen anländer. Om du inte har egen båt finns det även möjlighet att hyra båt för en semester till havs.
 • Museer. I Mariehamn finns många museer och sevärdheter, bland annat Ålands sjöfartsmuseum, Kastelholms slott, sjökvarteret i Mariehamn och Ålands konstmuseum.
 • Shopping. I Mariehamn kan du strosa runt i centrum i mysiga butiker och caféer. Vid Sittkoff Galleria eller vid gågatan Torggatan hittar du de flesta affärerna i staden.
 • Surfing. Närheten till vattnet och goda vindar gör Åland till en bra plats för vindsurfing och kitesurfing.
 • Restauranger och caféer. I Mariehamn finns de allra flesta restaurangerna, men även ut på landet hittar du mysiga restauranger och caféer.

Det var några tips på vad du kan göra i Mariehamn – som du ser blir listan lång, och kan göra ännu längre om du bara vill. Det finns allra mest att göra i Mariehamnpå sommaren, när staden lever upp och blomstar med mycket turister. Vill du däremot njuta av det riktiga lugnet i Mariehamn så kan du ge staden ett besök på höst- eller vårkanten under lågsäsongen.

Saknar du något på listan? Vad kan man göra i Mariehamn som inte rymdes med på listan? Tipsa gärna!

Mer läsning och fler hotell i staden här.
 • Vi vill gärna höra vad du tycker, kommentera här!
 • Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hotell i Mariehamn:

Hotel Savoy

Hotel Savoy Klicka här för att boka hotellet!

Hotel Savoy ligger i centrala Mariehamn på Åland. Alla rum har trägolv och satellit-TV. Wi-Fi och privat parkering är gratis. För avkoppling erbjuds här en bokningsbar bastu och inomhuspool. I varmt väder kan du njuta av dina måltider på Bistro Savoys terrass. Där erbjuds lunch på vardagar och en à la carte-meny till middag. Personalen […]

Svinö Deluxe Lodge

Svinö Deluxe Lodge Klicka här för att boka hotellet!

Denna stugby på södra Åland ligger 25 km från Mariehamn. Här erbjuds boende i stugor vid havet. Det finns även en bar vid vattnet, ett italienskt kafé, en mataffär och bastu. Wi-Fi är gratis i receptionen. Det finns ett fullt utrustat kök och eget badrum i flera av stugorna vid Svinö Deluxe Lodge, medan andra […]

Fler hotell i staden här.

Välj stad att boka hotell i