Den Åländska skärgården brukar kallas världens vackraste skärgård, och inte utan orsak. Det är något speciellt med skärgården i Åland, där de små kobbarna och skären samsas med större bebodda öar med mysiga sommarstugor och röda asfaltsvägar. Dessa speciella röda asfaltsvägar cyklas varje år av tusentals semesterfirare som upptäckt tjusningen på Åland.

Att cykla på Åland är det perfekta sättet att ta sig fram mellan de korta avstånden mellan de olika byarna och holmarna. På vägarna på Åland kan man se allt från barnfamiljer till tävlingscyklister. Cykelvägarna är väl utmärkta och relativt lättcyklade eftersom landskapet är rätt så platt. Med cykel hinner du upptäcka allt på vägen, och tar dig lätt och smidigt över med färjorna med bara cykeln som sällskap. Du väljer själv om du sover i tält och lagar din egen mat på spritkök eller sover på hotell och äter på restaurang. Det finns även många bra campingområden för den som föredrar tält eller egen stuga.

Ett tips inför cykelsemestern på Åland är att planera rutten på förväg. På så kan du garantera dig om att du hinner cykla till alla ställen du vill se och det blir ingen onödig stress eller för långa cykelsträckor. Förstås kan man ju spontant ändra sin rutt på plats, men att ha någon typ av ruttplan innan man startar är bra.

Bild från Visitaland.com

Välj rätt cykelrutt

De allra flesta som cyklar på Åland anländer till Mariehamn med färja. På Mariehamn kan man hyra cyklar på plats, eller alternativt kan man också ha med sina egna cyklar på färjan. Det finns många olika rutter man kan välja på, och vilken rutt man ska välja beror på hur långa sträckor man vill cykla och vilken typ av natur man vill se. Det är också bra att ha ett ungefärligt koll på när färjorna går mellan de olika holmarna så att man inte missar sista kvällsfärjan och tvingas campa på vägen.

Om du vill uppleva den yttre skärgården när du cyklar på Åland så är ett tips att besöka Lumparland och Vårdö. Geta har lite mera kuperat landskap och passar den som vill ha lite extra träning under semestern. Om du vill ta en dagstur på cykel så kan Vårdö och Föglö vara bra utflyktsmål, medan flera dagar och övernattningar behövs för att besöka exempelvis Kumlinge, Brändö, Sottunga och Kökar.

Om du väljer att övernatta på hotell under cykelsemestern så är ett tips att boka hotellen på förväg, för speciellt under högsäsongen i juni-augusti på sommaren så blir hotellen lätt fullbokade. Även campingplatser kan med fördel bokas på förhand. Ifall du har tält med dig på cykelsemestern så är ett hett tips att boka hotell i Mariehamn för första och sista natten som en extra lyx.

åland

Bild av Leo-Setä på Flickr, publicerad under Creative Commons licens.

Mer läsning och fler hotell i staden här.
 • Vi vill gärna höra vad du tycker, kommentera här!
 • Ett svar till “Cykla på Åland – cykelsemester med start i Mariehamn”

  1. Kenneth Carlsson skriver:

   Det finns även jättefina Turf-zoner på Åland ! Här kan man läsa om en spelare i Sverige som cyklar mycket ! http://cl.ly/image/0w2I1r2N0f1C/o

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hotell i Mariehamn:

Hotel Arkipelag

Hotel Arkipelag Klicka här för att boka hotellet!

Hotel Arkipelag har ett utmärkt läge i centrala Mariehamn, bara 50 meter från småbåtshamnen. Här erbjuds gratis Wi-Fi samt rum med egen balkong och satellit-TV. Alla de eleganta rummen på Arkipelag Hotel har minibar och skrivbord. Vissa har även sjöutsikt, medan andra vetter mot stadens centrum. Det finns 3 restauranger och en populär nattklubb på […]

Norrö Holiday Village

Norrö Holiday Village Klicka här för att boka hotellet!

Denna åländska semesterby ligger vid Ivarskärsfjärden och omges av skog. Här finns en privat strand, en småbåtshamn, en brygga och olika idrottsanläggningar. Alla stugor har ett fullt utrustat kök, en bastu och gratis Wi-Fi. Alla stugor på Norrö Holiday Village har 2 våningar samt ett vardagsrum med Smart-TV och DVD-spelare. Både balkong och terrass erbjuds […]

Fler hotell i staden här.

Välj stad att boka hotell i