Den Åländska skärgården brukar kallas världens vackraste skärgård, och inte utan orsak. Det är något speciellt med skärgården i Åland, där de små kobbarna och skären samsas med större bebodda öar med mysiga sommarstugor och röda asfaltsvägar. Dessa speciella röda asfaltsvägar cyklas varje år av tusentals semesterfirare som upptäckt tjusningen på Åland.

Att cykla på Åland är det perfekta sättet att ta sig fram mellan de korta avstånden mellan de olika byarna och holmarna. På vägarna på Åland kan man se allt från barnfamiljer till tävlingscyklister. Cykelvägarna är väl utmärkta och relativt lättcyklade eftersom landskapet är rätt så platt. Med cykel hinner du upptäcka allt på vägen, och tar dig lätt och smidigt över med färjorna med bara cykeln som sällskap. Du väljer själv om du sover i tält och lagar din egen mat på spritkök eller sover på hotell och äter på restaurang. Det finns även många bra campingområden för den som föredrar tält eller egen stuga.

Ett tips inför cykelsemestern på Åland är att planera rutten på förväg. På så kan du garantera dig om att du hinner cykla till alla ställen du vill se och det blir ingen onödig stress eller för långa cykelsträckor. Förstås kan man ju spontant ändra sin rutt på plats, men att ha någon typ av ruttplan innan man startar är bra.

Bild från Visitaland.com

Välj rätt cykelrutt

De allra flesta som cyklar på Åland anländer till Mariehamn med färja. På Mariehamn kan man hyra cyklar på plats, eller alternativt kan man också ha med sina egna cyklar på färjan. Det finns många olika rutter man kan välja på, och vilken rutt man ska välja beror på hur långa sträckor man vill cykla och vilken typ av natur man vill se. Det är också bra att ha ett ungefärligt koll på när färjorna går mellan de olika holmarna så att man inte missar sista kvällsfärjan och tvingas campa på vägen.

Om du vill uppleva den yttre skärgården när du cyklar på Åland så är ett tips att besöka Lumparland och Vårdö. Geta har lite mera kuperat landskap och passar den som vill ha lite extra träning under semestern. Om du vill ta en dagstur på cykel så kan Vårdö och Föglö vara bra utflyktsmål, medan flera dagar och övernattningar behövs för att besöka exempelvis Kumlinge, Brändö, Sottunga och Kökar.

Om du väljer att övernatta på hotell under cykelsemestern så är ett tips att boka hotellen på förväg, för speciellt under högsäsongen i juni-augusti på sommaren så blir hotellen lätt fullbokade. Även campingplatser kan med fördel bokas på förhand. Ifall du har tält med dig på cykelsemestern så är ett hett tips att boka hotell i Mariehamn för första och sista natten som en extra lyx.

åland

Bild av Leo-Setä på Flickr, publicerad under Creative Commons licens.

Mer läsning och fler hotell i staden här.
 • Vi vill gärna höra vad du tycker, kommentera här!
 • Ett svar till “Cykla på Åland – cykelsemester med start i Mariehamn”

  1. Kenneth Carlsson skriver:

   Det finns även jättefina Turf-zoner på Åland ! Här kan man läsa om en spelare i Sverige som cyklar mycket ! http://cl.ly/image/0w2I1r2N0f1C/o

  Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hotell i Mariehamn:

Park Alandia Hotel

Park Alandia Hotel Klicka här för att boka hotellet!

Detta hotell ligger i centrala Mariehamn på Åland och erbjuder levande musik, gratis parkering och gratis Wi-Fi. Här kan du starta varje dag med en morgonbastu och en simtur utan extra kostnad. Rummen på Park Alandia Hotel har kabel-TV, ett skrivbord, ett eget badrum, en klassisk inredning och parkettgolv. Restaurangen erbjuder en varierad à la […]

Hotel Esplanad

Hotel Esplanad Klicka här för att boka hotellet!

Hotel Esplanad ligger 200 meter från Mariehamns huvudgata Torggatan. Det erbjuder enkla men bekväma rum med kabel-TV och kostnadsfri parkering. Mariehamns hamn och färjeterminalen ligger 10 minuters promenad bort. Alla Hotel Esplanads rum har eget badrum med dusch. Wi-Fi är gratis i de allmänna utrymmena. Dessutom får Esplanads gäster gratis tillgång till bastu och utomhuspoolen […]

Fler hotell i staden här.

Välj stad att boka hotell i