Tankar Fyr ligger 15 km nordväst från Karlebys kust och är ett populärt utflyktsmål under sommarhalvåret för alla båtälskare. Till Tankar Fyrö, som ön heter, tar man sig med egen båt, alternativt med en taxibåt som avgår nästan dagligen från Karleby. En tur till Tankar Fyr blir en upplevelse som uppskattas av hela familjen.

Tankar fyr i Karleby skärgård

Här skall vi försöka ge en bra bild av hur Tankar ser ut och hur du tar dig dit, men för att snabbt få en överblock så tycker vi att du skall kolla på denna video:

Tankar är en gammal pittoresk fiskarby med mysiga fiskarstugor långt ute i havsbandet. Tidigare spelade fiskarstugorna en stor roll för de fiskare som behövde någonstans att sova och bo under långa strapatser, både sommar- och vintertid. Ännu idag kan man ana hur livet som fiskare var på ön förr i tiden när man besöker ön. På Tankar finns förutom stugorna fyren, en lotsstation, ett litet museum, en kyrka samt ett litet café. Nu för tiden är de gamla fiskarstugorna renoverade till sommarstugor, som ägs eller hyrs av semesterfirare. Fyren har och har haft en mycket betydande roll för fartygen som tar in till Karleby hamn, och på 1889 var Karlebyborna mäkta stolta över sin fyr som var bland de bästa på sin tid med ett ljus som sträckte sig 13 sjömil.

Ta en promenad runt på Tankar till fyren, lotsstationen, kyrkan och museet när du anländer till ön, och avsluta besöket på det lilla caféet med laxsoppa och kaffe. På Tankar kan man också övernatta, bada bastu eller ordna möten. Om du kommer med egen båt går det också bra att övernatta på ön i gästhamnen. Sightseeing på ön passar till viss del även för rullstolsburna, eftersom en del av öns stigar är byggda av träbroar. 

Taxibåten M/S Jenny trafikerar nästan dagligen under sommarmånaderna. Man kan också boka båten privat för större grupper. Biljettpriserna för att ta sig till Tankar med M/S Jenny är 18 € för vuxna och 8 € för barn. Familjebiljett 40 €. Utflykt till Tankar med M/S Jenny är även ett omtyckt alternativ för företag och andra grupper som vill ha ett roligt och annorlunda dagsprogram.

Med M/S Jenny tar du dig tryggt ut till Tankar. Tidvist kan vågorna gå höga i den yttre skärgården, så en tur till tankar rekommenderas inte till den som lätt blir sjösjuk, men för den som gillar doften av yttre skärgård, hav och karg natur så är Tankar ett perfekt utflyktsmål.

Tankar by - Foto från en utflykt till tankar sommaren 2014

Tankar by – Foto från en utflykt till tankar sommaren 2014

Mer läsning och fler hotell i staden här.
  • Vi vill gärna höra vad du tycker, kommentera här!
  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hotell i Karleby:

Original Sokos Hotel Kaarle Kokkola

Original Sokos Hotel Kaarle Kokkola Klicka här för att boka hotellet!

Detta hotell ligger 700 meter från Karleby järnvägsstation. Här erbjuds gratis Wi-Fi och tillgång till bastu. På området finns också en nattklubb och 2 restauranger. Alla rum på Original Sokos Hotel Kaarle Kokkola har platt-TV och skrivbord. Vissa av rummen har även badrock, tofflor och te- och kaffekokare. Bastun ligger på 4:e våningen och erbjuder […]

Villa Carleborg

Villa Carleborg Klicka här för att boka hotellet!

Detta vandrarhem ligger i centrala Karleby, 10 minuters promenad från tågstationen. Vandrarhemmet erbjuder gratis parkering, gratis bastubad samt individuellt inredda rum med gratis Wi-Fi. Alla rum på Villa Carleborg har tillgång till delat badrum och ett gemensamt kök. Sängkläder, handdukar och slutstädning ingår i priset. Du kan hyra cykel på vandrarhemmet. På vintern hittar du […]

Fler hotell i staden här.

Välj stad att boka hotell i