Åland är ett populärt turistmål på sommaren, och tack vare det så finns det en hel del sevärdheter på Åland som håller dig sysselsatt under resan. Det finns sevärdheter på Åland för alla åldrar och smaker, oberoende av om du gillar kultur och historia eller hellre hänger på stranden. Ålands sevärdheter är många, men här listar vi topp 5 sevärdheter på Åland för att hjälpa dig lite på traven under resan!

Ålands topp 5 sevärdheter

1. Mariehamn och sjöfartsmuseet

I Mariehamn kan du strosa runt på de mysiga gatorna i centrum. Du kan ta en kaffe på ett mysigt café, titta på hantverk eller spendera en ljuvlig kväll med en vän på en fin restaurang vid hamnen. Eftersom Mariehamn ligger så vid vattnet så har staden automatiskt blivit en sjöfartstad. För en äkta dos Åländsk historia är ett besök till sjöfartsmuseet i Mariehamn ett hett tips, där du kan spana in museifartyget Pommern och för en stund drömma dig tillbaka till hur det forntida livet gick till ute till sjöss.

Pommern står förtöjd invid kajen vid sjöfartsmusset.

2. Ålands vackra skärgård

Även om Mariehamn är värt ett besök, så tycker vi inte att du ska stanna där hela resan, för resten av Ålands skärgård behöver också upptäckas. Ta en skärgårdsfärja till en av alla de bebodda öarna som finns i Ålands skärgård, och njut av mysiga byar och de underbara vyerna i havsbandet.

Ålands vackra skärgård

3. Kastelholms slott

Kastelholms slott är en vacker borg från 1500-talet som finns mitt på Ålands fastland. Kastelholms slott är beläget nära vägen och passar bra för en kort paus på färden, oberoende av om du rör dig med cykel eller bil. Intill slottet ligger en stor populär golfbana som med fördel kan kombineras med slottsutfärden.

Kastelholms slott

4. Eckerös badstränder

I Eckerö, som ligger på nordvästra sidan av fastlandet, är känt för sina fina badstränder som är utmärkta utflyktsmål för barnfamiljer. Degersand, Käringsund och Sandviken är tre av de populäraste sandstränderna. I Eckerö kan du också delta i hjortsafari med familjen eller få dig en dos arkitekthistoria på Eckerö post- och tullhus.

Bland annat i Eckerö finns fina sandstränder som passar för hela familjen

5. Medeltida kyrkor

Runt om på Åland finns många olika kyrkor, varav vissa är byggda redan tidigt på medeltiden, de äldsta redan på 1200-talet. Det speciella med Ålands kyrkor är att de blivit ovanligt väl analyserade och dokumenterade. Finströms kyrka på fastlandet är Finlands bäst bevarade medeltida byggnad. I Finströms kyrka kan du beundra arkitekturen, kalkmålningarna och två skulpturer från 1100-talet.

Finströms kyrka

Finströms kyrka

Det var våra topp 5 sevärdheter. Vad tyckte du om listan? Fattades någon sevärdhet från listan? Tipsa gärna om du har andra idéer om vilka som är Ålands topp 5 sevärdheter!

Mer läsning och fler hotell i staden här.
  • Vi vill gärna höra vad du tycker, kommentera här!
  • Lämna ett svar

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hotell i Mariehamn:

Hotel Pommern

Hotel Pommern Klicka här för att boka hotellet!

Detta centralt belägna hotell i Mariehamn håller på att byggas om och öppnar åter under 2015. Hotel Pommern ligger endast 300 meter från havet och erbjuder Wi-Fi samt gratis parkering. När du blir hungrig kan du besöka hotellets stora restaurang, som även har en elegant lounge och vinbar. I närheten finns en lekplats för barnen […]

Djurviks Gästgård

Djurviks Gästgård Klicka här för att boka hotellet!

Detta boende ligger på sydvästra Åland, 50 meter från en privat sandstrand. Här erbjuds enkelt inredda stugor med tillgång till ett gemensamt kök och ett TV-rum. Både Wi-Fi och användning av bastun är gratis. Djurviks Gästgårds stugor har ett kylskåp och en matplats. Toaletter och duschar delas med andra gäster. Den lilla egna terrassen har […]

Fler hotell i staden här.

Välj stad att boka hotell i