Ylläs är en av Finlands populäraste skidorter och får ofta besökare från många av Europas länder. Ändå blir det inte trångt i Ylläs, som ligger utspritt på ett rätt stort område. Allt kretsar kring det 718 meter höga berget Yllästunturi som ligger i kommunen Kolari i nordvästra Finland. På ena sidan berget finns byn Ylläs, och på andra sidan finns byn Äkäslompolo. Åker du på skidsemester så är det ingen skillnad på vilken sida du bor, lifter går upp till bergets topp från båda sidorna, och skidspår finns överallt, sammanlagt 330 kilometer.

4359622890_78ecc9dd91_o

5 tips till en lyckad skidsemester i Ylläs

  1. Bo nära backen och spåren för att ha allt nära till hands så att du slipper åka bil hela tiden. Bor du nära och vill över till andra sidan berget kan du alltid ta liften till toppen och åka ner på andra sidan. Kolla in boende och hotell i Ylläs här.
  2. Planera in utomhusaktiviteter dagtid, för det är inte ljust länge på dessa breddgrader.
  3. Se dig omkring i hundsläde eller på snöskoter. De vackraste vyerna i Finland finns helt klart här i Lappland, och alla bör kolla in kalfjäll, renar, snötyngda granar och ändlösa vita vidder. Gillar du fart så är det snöskoter som gäller, gillar du djur oc närhet till naturen så är det hundsläde du skall välja.
  4. Utnyttja bergets aktiviteter. Har du barn med på resan? Ylläs har stora områden med aktiviteter för barn med skidor eller snowboard på. Gillar du äventyr? I Ylläs kan du testa åka offpist på ett relativt säkert sätt utan att du behöver lämna berget eller vandra långa sträckor.
  5. Ät god lappländsk mat på en av restaurangerna. Renstek, renskav, rätter med lingon och andra bär, grytor, tjocka såser, eller varför inte lokalt fångad fisk? På de få men rätt så högklassiga restaurangerna i närheten kan du tillbringa långa mörka kvällar och återfå kalorierna du tappat bort under dagen.

Vill du testa andra skidorter under din skidsemester i Ylläs så är det bara 36 km till Levi och 45 km till Pallas. Till Kolari flygplats och Pajala flygplats är det också nära.

4359621204_57ca85827e_o hotell i ylläs - hotell finland

Utvalda bilder av Leo-setä @ Flickr. CC licens.

Mer läsning och fler hotell i staden här.
  • Vi vill gärna höra vad du tycker, kommentera här!
  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hotell i Ylläsjärvi:

All Ice Lapland Chalets I

All Ice Lapland Chalets I Klicka här för att boka hotellet!

Dessa lägenheter med självhushåll erbjuder skidåkning fram till dörren från skidorten Yllas. Här bor du 40 minuters bilresa från centrala Kolari. Alla lägenheter har gratis Wi-Fi, egen bastu och tvättmaskin. Lägenheterna har modern inredning på All Ice Lapland Chalets I. Alla har en vardagsrumsdel med platt-TV, satellitkanaler och DVD-spelare samt en bäddsoffa. I det välutrustade […]

Chalet Aurora

Chalet Aurora Klicka här för att boka hotellet!

Denna rymliga och moderna villa har 2 bastur, en balkong och ett elegant vardagsrum med öppen spis. Det finns dockningsstation för iPod, DVD-spelare och platt-TV. Skidorten Ylläs ligger 2 km bort. Chalet Aurora är rymligt och har ett snyggt kök med elektrisk ugn, kokplattor och mikrovågsugn. Alla villans 6 sovrum har direkt utgång till en […]

Fler hotell i staden här.

Välj stad att boka hotell i