Ylläs är en av Finlands populäraste skidorter och får ofta besökare från många av Europas länder. Ändå blir det inte trångt i Ylläs, som ligger utspritt på ett rätt stort område. Allt kretsar kring det 718 meter höga berget Yllästunturi som ligger i kommunen Kolari i nordvästra Finland. På ena sidan berget finns byn Ylläs, och på andra sidan finns byn Äkäslompolo. Åker du på skidsemester så är det ingen skillnad på vilken sida du bor, lifter går upp till bergets topp från båda sidorna, och skidspår finns överallt, sammanlagt 330 kilometer.

4359622890_78ecc9dd91_o

5 tips till en lyckad skidsemester i Ylläs

  1. Bo nära backen och spåren för att ha allt nära till hands så att du slipper åka bil hela tiden. Bor du nära och vill över till andra sidan berget kan du alltid ta liften till toppen och åka ner på andra sidan. Kolla in boende och hotell i Ylläs här.
  2. Planera in utomhusaktiviteter dagtid, för det är inte ljust länge på dessa breddgrader.
  3. Se dig omkring i hundsläde eller på snöskoter. De vackraste vyerna i Finland finns helt klart här i Lappland, och alla bör kolla in kalfjäll, renar, snötyngda granar och ändlösa vita vidder. Gillar du fart så är det snöskoter som gäller, gillar du djur oc närhet till naturen så är det hundsläde du skall välja.
  4. Utnyttja bergets aktiviteter. Har du barn med på resan? Ylläs har stora områden med aktiviteter för barn med skidor eller snowboard på. Gillar du äventyr? I Ylläs kan du testa åka offpist på ett relativt säkert sätt utan att du behöver lämna berget eller vandra långa sträckor.
  5. Ät god lappländsk mat på en av restaurangerna. Renstek, renskav, rätter med lingon och andra bär, grytor, tjocka såser, eller varför inte lokalt fångad fisk? På de få men rätt så högklassiga restaurangerna i närheten kan du tillbringa långa mörka kvällar och återfå kalorierna du tappat bort under dagen.

Vill du testa andra skidorter under din skidsemester i Ylläs så är det bara 36 km till Levi och 45 km till Pallas. Till Kolari flygplats och Pajala flygplats är det också nära.

4359621204_57ca85827e_o hotell i ylläs - hotell finland

Utvalda bilder av Leo-setä @ Flickr. CC licens.

Mer läsning och fler hotell i staden här.
  • Vi vill gärna höra vad du tycker, kommentera här!
  • Lämna ett svar

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hotell i Ylläsjärvi:

Villa Ylläs 101

Villa Ylläs 101 Klicka här för att boka hotellet!

Dessa lägenheter med självhushåll har ett fullt utrustat kök och en egen bastu. Vid varje vistelse ingår även ett gratis liftkort. Boendet ligger 200 meter från Ylläs skidresort och Kittiläs flygplats. De bekväma lägenheterna på Villa Ylläs 101 har en sittgrupp med öppen spis, TV och DVD. En diskmaskin och en tvättmaskin ingår för ökad […]

Ylläs Apartments

Ylläs Apartments Klicka här för att boka hotellet!

Dessa moderna lägenheter ligger på Yllästunturi-fjället i finska Lappland och erbjuder egen bastu, balkong och ski-in/ski-out-läge. Gratis Wi-Fi, platt-TV och PlayStation ingår också. Ylläs Apartments ligger 100 meter från skidbackarna och har ett vardagsrum med träpanel, soffor och CD- och DVD-spelare. I köket finns diskmaskin, elektrisk spis och te- och kaffebryggare. Snöskoter och skidutrustning kan […]

Fler hotell i staden här.

Välj stad att boka hotell i